فهرست مطالب

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 144 (دی 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مطهره پور غلام، بتول رحمتی*، مریم راهنمای بشم صفحات 1-8
    مقدمه و هدف

    دیابت قندی یک اختلال متابولیک شایع است که سبب عوارض نامطلوبی از جمله اختلال حافظه و یادگیری می گردد. گزارش شده است که اسطوخودوس خراسانی موجب بهبود حافظه و یادگیری می گردد. لذا هدف تحقیق حاضر، بررسی اثر عصاره اسطوخودوس خراسانی بر یادگیری و حافظه ناشی از دیابت در موش های صحرایی است.
     

    مواد و روش ها

    موش های صحرایی نر به تعداد 40 سر به 4 گروه کنترل، کنترل دیابتی، کنترل تحت تیمار با عصاره اسطوخودوس خراسانی، دیابتی تحت تیمار با عصاره اسطوخودوس خراسانی تقسیم گردیدند. برای دیابتی نمودن حیوانات از تزریق داخل صفاقی تک دوز استرپتوزوتوسین استفاده شد. پس از گذشت 6 هفته، درمان با عصاره به فرم تزریق داخل صفاقی، به میزان 400 میلی گرم بر کیلوگرم روزانه به مدت دو هفته نیم ساعت قبل از انجام تستهای رفتاری صورت گرفت. جهت ارزیابی یادگیری و حافظه از ماز شعاعی هشت بازویی و تست آماری Two way repeated-measures ANOVA و در سنجش قند از آنوای یک طرفه استفاده شد.
     

    نتایج

    دیابت موجب آسیب یادگیری و حافظه به شکل افزایش خطاهای حافظه کاری و مرجع گردید و مصرف عصاره اسطوخودوس خراسانی در گروه دیابتی سبب کاهش معنی دار در تعداد خطاهای مربوطه گردید. اسطوخودوس خراسانی همچنین موجب کاهش قند خون در گروه دیابتی شد.
     

    نتیجه گیری

    مصرف عصاره اسطوخودوس خراسانی در موش های دیابتی سبب بهبود اختلال حافظه و یادگیری ناشی از دیابت شد. این اثر می تواند حداقل بخشی ناشی از کاهش قند خون باشد.

    کلیدواژگان: دیابت قندی، اسطوخودوس خراسانی، استرپتوزوتوسین، اختلال یادگیری و حافظه، ماز شعاعی هشت بازویی
  • صالح ابراهیمی، سید شجاع الدین شایق*، سید محمدرضا حکیمانه صفحات 9-16
    مقدمه و هدف

    فرآیند آموزش در صورتی مفید خواهد بود که اهداف مورد نظر برای آن، در حین اجرای دوره آموزشی یا پس از اتمام آن محقق گردد. در این مطالعه میزان دستیابی به اهداف آموزشی گروه پروتز دانشکده دندانپزشکی شاهد در دو کوریکولوم مورد بررسی قرارگرفته است.
     

    مواد و روش ها

    روش مطالعه حاضر از نوع مقطعی (توصیفی-تحلیلی) و به صورت ارزشیابی آموزشی است که از الگوی CIPP(Context, Input, Process, Product) استفاده شده است. جمعیت مورد مطالعه شامل تمامی دانشجویان سال آخر رشته دندانپزشکی دانشگاه شاهد است که تمامی واحدهای تئوری و عملی مربوطه خود را تا پایان سال 96-1395 (ورودی 1390) و 98-1397 (ورودی 1392) گذرانده باشند. ورودی 1390 مطابق با کوریکولوم مصوب سال 1379 و ورودی 1392 مطابق با کوریکولوم مصوب سال 91 (ک 91) تحصیل خود را گذرانده اند. برای دستیابی به داده ها از روش همه شماری استفاده شده است. به هر دو گروه پرسشنامه داده شد که شامل شاخص های دیدن، شنیدن، انجام دادن و توانایی انجام دادن بود. روایی و پایایی پرسشنامه بررسی و تایید شد. داده ها در برنامه SPSS 24 وارد شدند و توسط تست t و chi-square بررسی شدند.
     

    نتایج

    در کوریکولوم 1379 در بخش پروتز متحرک پارسیل، شاخص دیدن 61%، شنیدن 43% و انجام دادن 91% بوده است. در بخش پروتز متحرک کامل، شاخص دیدن 43%، شنیدن 46% و انجام دادن 83% بوده است. در بخش پروتز ثابت، شاخص دیدن 43%، شنیدن 53% و انجام دادن 69% بوده است. در کوریکولوم 1391 در بخش پروتز متحرک پارسیل، شاخص دیدن 67%، شنیدن 74% و انجام دادن 88% بوده است. در بخش پروتز متحرک کامل، شاخص دیدن 54%، شنیدن 70% و انجام دادن 71% بوده است. در بخش پروتز ثابت، شاخص دیدن 48%، شنیدن 68% و انجام دادن 62% بوده است.
     

    نتیجه گیری

    در کوریکولوم 1391 بیشتر بر روی شنیدن و دیدن دانشجویان متمرکز شده است. در صورتی که در کوریکولوم 1379 تمرکز بیشتر بر روی انجام دادن دانشجویان بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش دندانپزشکی، ارزیابی آموزشی، پروتز های دندانی، کوریکولوم
  • اشرف وفا، سقراط فقیه زاده، سارا غفارپور، حسین بهبودی، محمد صابر زمانی، طوبی غضنفری* صفحات 17-24
    مقدمه و هدف

    اینترفرون گاما یکی از سایتوکین های مهم در بروز بیماری های التهابی مزمن ریوی مانند آسم و COPD است. متیلاسیون نواحی CPG پروموتری این ژن می تواند تحت تاثیر موادشیمیایی و سمی مختلف دچار تغییر شود که این تغییرات در بروز بیماری های مزمن ریوی و شدت آن نقش دارد. در این مطالعه به بررسی اثر ماده شیمیایی سولفورموستارد بر وضعیت متیلاسیون پروموتر ژن اینترفرون گاما و ارتباط آن با شدت بیماری ریوی در جانبازان شیمیایی با مشکلات تاخیری ریوی پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 46 فرد مواجهه یافته با علائم خفیف تا متوسط ریوی، 45 فرد مواجهه یافته با علائم شدید ریوی و 41فرد مواجهه نیافته به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند.کیفیت و کمیت DNAهای استخراج شده از خون این افراد موردبررسی قرارگرفته و نمونه های مناسب پس از تیمار با  بی سولفیت ازنظر وضعیت متیلاسیون پروموتر ژن IFN-γ از طریق تست MSP مورد بررسی قرار گرفتند.
     

    نتایج

    سطح متیلاسیون پروموتور ژن IFN-γ در گروه مواجهه یافته با مشکلات خفیف تا متوسط افزایش معناداری و در گروه مواجهه یافته با مشکلات شدیدکاهش معناداری نسبت به گروه کنترل داشت. سطح فاکتورهای اسپیرومتری در افراد دارای DNA متیله بیش از افراد دارای DNA غیر متیله بود.
     

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده می توان پیشنهاد داد که افزایش متیلاسیون نواحی پروموتوری و احتمالا تغییر بیان ژنIFN-γ در مواجهه یافتگان با گاز خردل می تواند تاثیر مثبتی بر روی عملکرد ریه داشته باشد.

    کلیدواژگان: اینترفرون گاما، سولفورموستارد، متیلاسیون، مشکلات ریوی
  • مریم نجفی، مجید وحیدیان رضازاده، امید محمددوست* صفحات 25-34
    مقدمه و هدف

    نوروتروفین ها خانواده ای از عوامل رشد هستند که اساسا به واسطه توانایی شان در حفاظت بقای عصبی شناسایی می شوند. خانواده نوروتروفین ها متشکل از 4 پروتئین است که یکی از آنها، فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز است. هدف پژوهش، بررسی تاثیر 6 هفته تمرین هوازی و مصرف مکمل جنسینگ بر فاکتور نوروتروفیک مشتق از ‏مغز در دختران 15 تا 18 سال بود.
     

    مواد و روش ها

    پژوهش، نیمه تجربی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری کلیه دختران 15 تا 18 ساله شهر زاهدان که از بین آنها 48 نفر به صورت داوطلبانه و هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در 4 گروه تمرین، تمرین+ مکمل، مکمل و کنترل قرار گرفتند. پروتکل تمرینی شامل 6 هفته دویدن در سالن (3 جلسه در هفته)، به مدت 25 تا 40 دقیقه و با شدت 60 تا 70 درصد از ضربان قلب ذخیره بود. آزمودنی های گروه های مکمل، جنسینگ را 500 میلی گرم در روز (250 میلی گرم صبح و 250 میلی گرم عصر) مصرف کردند. برای آنالیز داده ها از روش آماری تحلیل واریانس دوراهه، آزمون تعقیبی بونفرنی و آزمون t همبسته استفاده و سطح معناداری  در نظر گرفته شد.
     

    نتایج

    سطوح فاکتور نوتروفیک مشتق از مغز (BDNF) به طور معناداری بعد از 6 هفته تمرین هوازی و مصرف مکمل جنسینگ در گروه تمرین+ مکمل نسبت به سایر گروه ها افزایش یافت. بهبود مقادیر پایه شاخص های BDNF در گروه های تمرین، مکمل+ تمرین و مکمل حاصل شد (05/0>P) در حالی که تغییری در شاخص مذکور در گروه کنترل مشاهده نشد (05/0<P).
     

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد انجام تمرینات هوازی و مصرف مکمل جنسینگ اثر قابل توجهی بر بهبود BDNF دارد. این افزایش در همه گروه های تحقیق به جز گروه کنترل مشاهده شد که نشان از تاثیر ورزش و جنسینگ به صورت مستقل از هم بر BDNF داشته است.

  • مجید کاشف، خلیل محمودی، مجتبی صالح پور، خلیل الله منیخ* صفحات 35-48
    مقدمه

    در این مطالعه تاثیر 8 هفته تمرین تناوبی شدید و مصرف مکمل کوئرستین بر سازگاری های ابعادی و عملکردی بطن چپ در مردان مبتلا به پرفشارخونی و CAD پس از PCI بررسی شد.
     

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، دو سو کور و کنترل شده با دارونما، 34 مرد مبتلا به پرفشارخونی و CAD پس از عمل PCA(سنین 40 -60 سال) به طور تصادفی در سه گروه کوئرستین (11=تعداد)، تمرین تناوبی شدید+کوئرستین (12=تعداد) و تمرین تناوبی شدید+دارونما (11=تعداد) تقسیم شدند و به مدت 8 هفته به انجام تمرین تناوبی شدید (30 ثانیه فعالیت و 30 ثانیه استراحت) و مصرف روزانه 250 میلی گرم کوئرستین یا دارونما پرداختند. برای بررسی عوامل مورفولوژیک از قبیل، قطر پایان دیاستولی، قطر پایان سیستولی، کسر تزریقی (EF) و عملکرد دیاستولی (E/A) بطن چپ از اکوکاردیوگرافی استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک راهه و تی همبسته در سطح آلفای 5 درصد تجزیه و تحلیل شد.

     
    یافته ها

    افزایش معنی دار ابعاد بطن چپ سیستولی و دیاستولی در گروه تمرین تناوبی شدید+کوئرستین (05/0p<) و افزایش معنی دار عملکرد سیستولی و دیاستولی بطن چپ گروه تمرین تناوبی شدید+کوئرستین، تمرین تناوبی شدید+دارونما و کوئرستین وجود داشت (05/0p<). اختلاف معنی داری بین سه گروه در میانگین تغییرات هیچ یک از شاخص ها به دست نیامد (05/0<P).
     

    نتیجه گیری

      تمرین تناوبی شدید به همراه مصرف مکمل کوئرستین می تواند سبب بهبود ابعاد و عملکرد بطن چپ در مردان مبتلا به پرفشارخونی و CAD پس از عمل PCI شود. در حالی که استفاده جداگانه از تمرین و کوئرستین بدون تاثیر بر ابعاد بطن چپ موجب افزایش عملکرد بطن می شوند.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، کوئرستین، ابعاد بطن چپ، عملکرد بطن چپ
  • منیره منصوری، حمیدرضا پوراعتماد*، مهرداد روغنی، گرگرز وگنر، مریم اردلان صفحات 49-60
    مقدمه و هدف

    محرومیت از مادر به عنوان تجربه منفی در اوایل زندگی می تواند با تاثیر بر تکامل صحیح مغز منجر به اختلالات پایدار مانند رفتارهای شبه اتیسم شود. سیستم اکسی توسینرژیک در فرآیند محرومیت مادری دچار تغییر شده و از طرفی اثر مثبت هورمون اکسی توسین در بهبود رفتارهای اجتماعی و رفتار کلیشه ای در اختلال اتیسم نشان داده شده است. در این مطالعه اثر اکسی توسین در بهبود رفتارهای شبه اتیسم القا شده با محرومیت مادری در موش های ماده بررسی شده است.
     

    مواد و روش ها

    بدین جهت 32 بچه موش ماده در چهار گروه قرار گرفتند. دو گروه آن ها طی 14 روز اول زندگی، روزانه 3 ساعت از مادر جدا شدند. در حالی که دو گروه دیگر در شرایط طبیعی نگهداری شدند. پس از شیر گرفتگی از هر یک از دو گروه فوق یک گروه در پنج نوبت تحت درمان با اکسی توسین با دوز 1 میلی گرم بر کیلوگرم قرار گرفتند. در سن نوجوانی (PND=42-50) آزمون های رفتار اجتماعی، رفتارهای کلیشه ای و رفتار اضطرابی گرفته شد. همچنین سطح BDNF پلاسما سنجیده شد.
     

    نتایج

    مطالعه حاضر نشان داد محرومیت مادری منجر به بروز رفتارهای شبه اتیسم و رفتار اضطرابی در موش های ماده در سن نوجوانی شد (05/0 p<) که با تزریق اکسی توسین این رفتارها به طور چشم گیر کاهش پیدا کردند (05/0 p<). همچنین محرومیت مادری منجر به افزایش معنی دار سطح BDNF پلاسما شد (05/0 p<) که درمان با اکسی توسین اثر معنی دار در کاهش آن نداشت.
     

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که درمان با اکسی توسین در تعدیل رفتارهای شبه اتیسم و رفتار اضطرابی القا شده با محرومیت مادری در موش های بزرگ آزمایشگاهی ماده نقش موثر داشت.

    کلیدواژگان: رفتارهای شبه اتیسم، محرومیت مادری، اکسی توسین، BDNF
|
  • Motahare Poorgholam, Batool Rahmati*, Maryam Rahnama, Ye Bashm Pages 1-8
    Background and Objective

    Diabetes mellitus is a common metabolic disorder that causes
    undesirable effects including learning and memory impairment. It has been reported that Nepeta menthoides improves memory and learning. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effects of Nepeta menthoides on learning and memory impairment related to diabetes in rats.
     

    Materials and Methods

    Forty male rats were divided into 4 groups including control, diabetic control, control group under treatment with extract of Nepeta menthoides, and diabetic group under treatment with extract of Nepeta menthoides. A single dose of streptozotocin intraperitoneally was used for diabetes induction in diabetic animals. After 6 weeks, Nepeta menthoides treatment was performed as an intraperitoneal injection of 400 mg/kg/day for two weeks, 30 min before each behavioral test. The eight-arm radial maze method with two-way repeated measures ANOVA test were used to evaluate learning and memory and one-way ANOVA was used for comparing blood glucose between different groups.
     

    Results

    Diabetes caused learning and memory impairment in the form of increasing working and reference memory errors and use of Nepeta menthoides extract in the diabetic rats caused a significant reduction in the number of related errors. Nepeta menthoides also declined blood glucose in diabetic rats.
     

    Conclusion

    Nepeta menthoides consumption in diabetic rats improves diabetes-induced learning and memory impairment. This effect might be mediated at least partly by decreasing blood glucose.

    Keywords: Diabetes mellitus, Nepeta menthoides, Streptozotocin, Learning, memory impairment, 8-arm radial maze
  • Saleh Ebrahimi, Sayed Shojaedin Shayegh*, Seyed Mohammad Reza Hakimaneh Pages 9-16
    Background and Objective

    The educational process will be useful if the goals for which they are attained are fulfilled during or after the course. The aim of this study was to evaluate the achievement of the educational goals of the Prosthodontics Department of Shahed Dental School in two curricula.
     

    Materials and Methods

    This cross-sectional study evaluated two dental curricula using CIPP (Context, Input, Process, Product) model. The study population consisted of all senior students of Shahed Dental School who had completed all of their theoretical and practical units by the end of the year 2016-2017 (C79) and 2018-2019 (C91). The referral sampling method was used. Both groups were given a questionnaire that included the indicators of seeing, hearing, doing and ability to perform. The validity and reliability of the questionnaire were assessed and confirmed. Data were analyzed in SPSS 24 using t-test and chi-square test.
     

    Results

    In group C79, in the partial removable prosthesis section, the index of seeing was 61%, listening was 43% and performing was 91%. In the complete removable prosthesis section, the rate of seeing was 43%, hearing was 46% and doing was 83%. In fixed prosthesis, the index was 43% for seeing, hearing was 53% and doing was 69%. In group C91 in the partial removable prosthesis section, the index was 67% for seeing, 74% for hearing, and 88% for doing. In the complete removable prosthesis section, the index was 54% for seeing, 70% for hearing, and 71% for performing. In fixed prosthesis, the index was 48% for seeing, hearing was 68% and performing was 62%.
     

    Conclusion

    In the C91 group, the focus was more on hearing and seeing of students. In the C79 group, however, the focus was more on student performance.

    Keywords: Dental education, Educational assessment, Prosthodontics, Curriculum
  • Ashraf Vafa*, Soghrat Faghihzadeh, Sarah Ghafarpour, Hossein Behboodi, Mohammad Saber Zamani, Tooba Ghazanfari Pages 17-24
    Introduction

    IFN-γ is one of the most important cytokines in the development of chronic inflammatory diseases such as asthma and COPD. The IFN-γ promoter methylation at CpG islands could be altered by various chemical and toxic substances which may have a role in the incidence of chronic pulmonary diseases and its severity. Thereby, the present study was aimed to evaluate the effect of sulfur mustard gas on the methylation status of IFN-γ gene promoter and its correlation with the severity of pulmonary disease in chemical veterans with delayed pulmonary complications.
     

    Methods

    46 sulfur mustard-exposed individuals with mild-moderate pulmonary complications, 45 with severe pulmonary complicationsand 41 unexposed individuals as a control group participated. The quality and quantity of extracted DNA were assessed by the nanodrop machine. After treatment with bisulfite, the methylation of IFN-γ gene promoter was evaluated by methylation-specific PCR.
     

    Results

    The methylation of IFN-γ gene promoter showed a significant increase in exposed-patients with mild to moderate pulmonary complications and a significant reduction in exposed-patients with severe pulmonary complications compared to the control groups. The levels of spirometric parameters were significantly higher in individuals with Methylated DNA compared with those with unmethylated DNA.
     

    Conclusion

    It could be suggested that hyper-methylation of IFN-γ gene promoter and probable changes in IFN-γ gene expressionhave a positive effect on lung function in SM-exposed individuals.

    Keywords: Methylation, IFN-γ, Sulfur mustard, Pulmonary complications
  • Maryam Najafi, Majid Vahidian Rezazadeh, Omid Mohammaddoust* Pages 25-34
    Background and Objective

    Neurotrophins are a family of growth factors that are primarily identified by their ability to protect neuronal survival. The family of neurotrophins consists of 4 proteins, one of which is the brain-derived neurotrophic factor (BDNF). The purpose of the present study was to investigate the effect of 6-week aerobic training and ginseng supplementation on BDNF in 15-18 years old girls.
     

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental with pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of this study was all girls aged 15-18 years in Zahedan, 46 of whom were voluntarily and purposefully selected. They were randomly divided into four groups of exercise, exercise + supplement, supplement, and control. The training protocol consisted of 6 weeks of running the gym (3 times a week) for 25 to 40 minutes, with 60-70% of the heart rate reserve. Subjects in the supplemented groups consumed Ginseng trace 500 mg daily (250 mg in the morning and 250 mg in the evening). Data were analyzed using two-way ANOVA with Bonferroni post hoc test and t-test. P<0.05 was considered as significant.
     

    Results

    BDNF levels were significantly increased after six weeks of aerobic exercise and ginseng supplementation in the exercise + supplement group as compared to the other groups. Also, the baseline values of BDNF indices were improved in training, supplement + training and supplement groups (P <0.05). There was no change in this index in the control group (P >0.05).
     

    Conclusion

    It seems that aerobic exercise and ginseng supplementation have a significant effect on BDNF improvement. This increase was observed in all study groups except the control group, which showed the effect of exercise and ginseng independently on BDNF.

    Keywords: Aerobic exercise, Ginseng, Brain-derived neurotrophic factor, 15-18 years old girls
  • Majid Kashef, Khalil Mahmoudi, Mojtaba Salehpour, Khalilullah Moonikh* Pages 35-48
    Objective

    The present study investigated the effects of 10-week High Intensity Interval Training (HIIT) and quercetin consumption on dimension and functional left ventricular adaptations in men with hypertension and coronary artery disease (CAD) after percutaneous coronary intervention (PCI).
     

    Materials and Methods

    In this semi-experimental randomized, placebo‑controlled and double‑blind study, 34 men with hypertension and CAD after PCI aged 40-60 years were randomly divided into 3 groups of quercetin (n=11), HIIT+quercetin (n=12) and HIIT+placebo (n=11), were followed for 8 weeks of HIIT (30 seconds of activity and 30 seconds of rest) and quercetin consumption (250 mg of quercetin supplement or placebo pills daily). Echocardiography was used to investigate morphological factors such as Left Ventricle Diastolic Diameter (LVDD), Left Ventricle Systolic Diameter (LVSD), Ejection Fraction (EF) and left ventricular diastolic function(E/A). Data were analyzed using paired t test and one way ANOVA at a significant level of 0.05.
     

    Results

    Systolic and diastolic Left Ventricular Dimensions (LVDs and LVDd) increased in the HIIT+quercetin (p<0.05) and Left ventricular systolic and diastolic function increased in the HIIT+quercetin and in the HIIT+ placebo and quercetin group (p<0.05) with no significant difference between the groups regarding these variables (p>0.05).
     

    Conclusion

    HIIT with quercetin supplementation can improve the dimensions and function of the left ventricle in men with hypertension and CAD after PCI, whereas separate use of exercise and quercetin increases ventricular function without affecting the dimensions of the left ventricle.

    Keywords: High-intensity interval training, Quercetin, Left ventricular dimensions, Left ventricular function
  • Monireh Mansouri*, Hamidreza Pouretemad, Mehrdad Roghani, Gregers Wegener, Maryam Ardalan Pages 49-60
    Background and Objective

    Maternal deprivation as an early life negative experience can lead to enduring disorders such as autism-like behaviors by affecting brain development. Oxytocinergic system alters in the process of maternal deprivation, on the other hand the positive effect of oxytocin on the improvement of social behavior and stereotyped behavior in autism disorder has been shown. In this study, we investigated the effect of oxytocin on maternal deprivation-induced autism-like behaviors in female rats.
     

    Materials and Methods

    For this purpose, 32 female rats were divided into four groups. The two groups were separated from the mother 3 hours daily for the first 14 days of life. The other two groups were kept in normal condition. After weaning from each of the two groups (maternal deprivation or control), one group received oxytocin at a dose of 1 mg/kg for five times. At adolescence (PND=42-50), social behavior tests, stereotyped behaviors, and anxiety behaviors were taken. Plasma BDNF levels were also measured.
     

    Results

    The present study showed that maternal deprivation led to autism-like behaviors and anxiety behavior in adolescent female rats (P<0.05), which were significantly reduced by oxytocin injection (P<0.05). Maternal deprivation also resulted in a significant increase in plasma brain-derived neurotrophic factor (BDNF) level (P<0.05), but oxytocin treatment did not significantly decrease it.
     

    Conclusion

    The results of this study showed that oxytocin treatment had an effective role in modulating autistic-like and anxiety behaviors in female rats.

    Keywords: Autistic-like behavior, Maternal deprivation, Oxytocin, Brain-derived neurotrophic factor